A gyárban szuper tippet kaptam: napelem eu támogatás!

Az egész csak átlagos munkanapként indult. Mindenki elfoglalta a helyét a gyártósor mellett, s miközben gépekként, már-már ösztönösen végeztük a ránk bízott feladatot, szokás szerint megindult a terefere. Ez általában morgással indul, hogy mennyire monoton és lélekölő ez a munka, és még nem is fizetnek valami jól, ilyenkor a régi öregek mindig közbe szólnak, hogy mi fiatalok, nem tudjuk becsülni azt, ami van, és hogy a kommunizmus alatt mennyivel rosszabb volt a helyzet, többet dolgoztak, hosszabb műszakokban, satöbbi… Tudjátok, ahogy az öregek szokták. Aztán hogy, hogy nem, valami napelemes pályázatra terelődött a téma.

A szokásos élcelődésben nem szoktam részt venni, hiszen mindig ugyanaz a lemez, de erre felkaptam a fejem. Kiderült, hogy Karcsi talált valami hirdetést a neten, napelem eu támogatás, vagy mi… Legnagyobb sajnálatomra, a többieket nem érdekelte a téma, így más vizekre evezett a beszélgetés, de ebédszünetben Karcsi mellé somfordáltam, hogy kifaggathassam. Idén tervezünk ugyanis fűtéskorszerűsítést a házon, és emellé napelemeket is szeretnénk.

Karcsi azt mondta, átküldi a weboldalt, ahol az infókat találta, de addig bénázott vele, hogy lejárt az ebédszünet, így csak otthon tudtam este megnézni. A honlap nemcsak a pályázatról, hanem a rendszerről is részletes tájékoztatást nyújtott, az például eddig ismeretlen infó volt számomra, hogy kb. 8-10 év alatt térül meg a rendszer. De lássuk, mit mond a pályázatról. Ez igazából egy hitelprogram, aminek a célja az energiahatékonyság növelése. Társasházak vagy lakószövetkezetek a keretösszeg maximum felét nyerhetik el, a másik rész magánembereknek van fenntartva.

De mit jelent az, hogy energiahatékonysági hitelprogram? Akkor ez nem napelem eu támogatás?

Szerencsére a weboldal ezt is elmagyarázza, fel is sorolja, hogy mire lehet felhasználni a felvett hitelt. A lényeg az, hogy nem csupán napelem támogatásról van szó, hanem szinte bármire felvehetjük, ami energiahatékonysági szempontból javítja az ingatlan helyzetét. Gondolnak itt szigetelésre, ablakcserére, sőt, a fűtésrendszer korszerűsítésére is.

A feltételek igen kedvezőek. 10% önrész szükséges, a maximális futamidő 20 év. A felvett összeg 500.000 és 10.000.000 közötti lehet. Ja, és 0% a kamat, ez a pláne az egészben.

A honlap egyébként részletes tájékoztatást ad minden fontos dologról. A 0% hitelen túl vállalkozásoknak hirdetett pályázatról is olvashatunk, valamint a lakástakarék adta lehetőségekről (ez is fordítható napelemes rendszerre), emellett minden fontos tudnivalót leírnak a helyszíni felmérésről, a kritériumokról, aminek a háznak meg kell felelnie, leírják, mi is az az inverter és mire való, van egy blog is honlapon, illetve lehet árajánlatot kérni. Ez utóbbihoz csak az éves áramfogyasztásra van szükség, melyet megadhatunk KWH-ban vagy forintban, a nevünkre és az elérhetőségeinkre, telefonszám, email, valamint az ingatlan pontos címére.

Nagyon hálás vagyok Karcsinak, amiért megemlítette ezt a hirdetést a gyártósoron. Ha nem teszi, talán soha nem vágunk bele a napelem-projektbe, pedig ilyen lehetőséget kár lett volna kihagyni…