Különleges dolgok…napelem működése

washing-machine-943363_640Sok mindenhez nem értünk a világon, de mivel az ember kíváncsi fajta, így minden érdekel minket. Próbálunk minden meghódítani, eget, földet, világűrt…

A dolgok működése

Sok esetben egy egészen egyszerű eszköz működése is igen bonyolult lehet a számunkra. Vegyünk például egy egyszerű esetet, ha meghibásodik egy háztartási eszköz. Sok lehetőségünk van, hogy mit teszünk ezzel kapcsolatban? Megjavítjuk, már ha értünk hozzá, vagy keresünk egy szerelőt, akiről azt gondoljuk, hogy ért hozzá.

Egy egészen egyszerű esetet szeretnék elmesélni ezzel kapcsolatban. Nem is olyan régen az egyik ismerősöm azzal állított be, hogy volna egy szárító gépe, amit úgy kapott valahonnan, neki nincs rá szüksége, de ha én szeretném, akkor nekem adja, mert tudja, hogy régi álmom volt, hogy egyszer legyen nekem is egy ilyen masinám. Neked van esetleg? Szoktad használni?

Eleinte, mikor akartam vásárolni egy ilyen gépet, mint sok esetben, a tudatlan emberek, megpróbáltak lebeszélni. Igaz, nem csak ők a hibásak, hiszen ha akartam volna, akkor már vehettem volna egyet, de valahogyan mindig hagytam magam lebeszélni, és ebben én is hibás vagyok. Most nem tágítottam a lehetőség mellől.

Igaz nem egy hibátlan eszközről volt szó, némi kis baja volt…de ajándék lónak ne nézd a fogát, tartja a mondás is ugye. Szóval, mivel én nem értek hozzá, gondoltam keresek egy szakértőt, aki majd átnézi a kapott masinát, és meg is javítja nekem. A gondja nem volt nagy, épp hogy csak annyi, hogy nem szárította meg teljesen a ruhákat, ami adott esetben igen csak nagy gondnak számított. Igen ám, de én azt hittem, hogy ez milyen egyszerű lesz majd. Számos szerelőt felhívtam, mindenkinek volt valami baja, és indoka, hogy most mi nem jó. Az egyik azzal jött, hogy vigyem be a gépet, ami normális esetben nem is lett volna gond, ha ez egy akkora gép, hogy csak a hónom alá vágom. A másik ígért nekem fűt fát, hogy mikor jön majd… elegem volt belőlük teljesen, hiszen hetek teltek el így. Végül Gabi barátnőm javaslatára hívtam fel a 3. szerelőt, aki hajlandó volt végül kijönni hozzánk, és meg is javítani a gépet. Elmondhatatlanul hálás voltam azért, hogy megjavította, hiszen már fel akartam adni, és krumpli hámozót akartam csinálni belőle.

Ezt a kis történetet azért meséltem el, hogy mennyire borzasztó dolog az, ha nem értünk valamihez, és tétlenül rá vagyunk utalva valakire, aki pedig nem hajlandó a dolgát tenni. Persze nem érthetünk mindenhez. Mindenesetre az ember kíváncsi, és egyre nagyobb tereket hódítunk meg. Eleinte azt se tudtuk, hogy mi a napelem működés, de ma már ezt is tudjuk. Számos példa van még, amit sorolhatnék ezzel kapcsolatban, amit nem tudunk, vagy nem ismerünk, de ha lehetőségünk adódna, akkor szívesen megtanulnánk, vagy elsajátítanánk. Tudom, nem tanulhatunk mindent meg, így sok esetben már az is elég lenne, ha az aki ért hozzá, tenné a dolgát, és megjavítaná azt ami épp elromlott….