HR kibővítve

Kis koromban, ha valaki azt mondja nekem, hogy egy Vegyesipari Szövetkezet igazgatója leszek, valószínűleg valami csúnyát és illetlent válaszoltam volna neki. Először is, talán azért mert fogalmam sem volt, hogy mit jelent a Vegyesipari Szövetkezet, másodszor pedig azért, mert én tűzoltó szerettem volna lenni. De idővel kiderült, hogy a fizikai adottságaim és egészségei állapotom soha nem fogja ezt lehetővé tenni. Szóval elkezdtem nagyon tanulni és könyvelőként kezdtem az első munkámat egy cégnél. Innen indultam és kezdtem el haladni felfele a ranglétrán, amíg el nem jutottam a mostani pozíciómba. Számomra nagyon pozitív tapasztalat volt, hogy előléptetésekkel haladtam felfelé, ezért a mai napig nagyon hiszek ebben. Ezért is van az, hogy ritkán szeretek új embereket alkalmazni, és azokat is inkább az alacsonyabb munkakörökbe, de semmiképp sem a felső vezetésbe. Egyszer már nagyot buktam ezzel és nem szeretném, ha még egyszer előfordulna a dolog. A HR cég, akit megbíztunk, nagyon jó személyt választott ki, mi is teljesen meg voltunk elégedve vele az önéletrajza és a megjelenése alapján. De arra nem gondoltunk, hogy minden szívet össze fog törni a cégnél. Három hónap után kirúgtuk és inkább előléptettünk valakit belső kőrből az adott poszt elvégzésére.

Na de, nemrég olyan helyzetbe kerültem, hogy nem volt, akit előléptetnem. Egyszerűen vagy annyira jók voltak a saját posztjukba, vagy még túl kevés időt dolgoztak abban a pozícióban, hogy megint ott álltam lehetetlenül, hogy muszáj lesz külsőst alkalmazni.

Ezúttal azonban nem akartam az egészet a HR cégre bízni. Rémlett nekem valamikor régről egy sztori, hogy az egyik ismerősöm, mielőtt szerződést kötött egy céggel, magánnyomozóval utána nézett a cégvezetőnek. Mi lenne, ha én is ezt tenném az új alkalmazottunkkal? Egyszerűen nem engedhetek meg még egy olyan bakit, hogy hiába van szakmailag toppon az illető, mégsem felel meg a mi elvárásainknak és munkakörnyezetünknek. Főleg ezen a magas beosztású pozíción muszáj lesz vigyáznom.

Kerestem is gyorsan egy magánnyomozót: felhívtam az egyik jó barátomat, akinek gyakran vannak ilyen titokzatos ügyei (amikről nagyon hangosan és vidáman szeret beszélni) és ő adta meg nekem a Haiszky Magánnyomozó Iroda +36 (20) 356 8920 telefonszámát. Azonnal tárcsáztam a számot, mert sürgős volt a dolog (a felmondott személy másfél hónapon belül tovább szeretett volna lépni tőlünk).

A telefonban egyeztettünk egy időpontot, amikor bővebben megbeszélhetjük a témát. Mint kiderült, azt a szolgáltatást, amit én szeretnék kérni, nem másképp hívják, mint környezettanulmány (mostantól csak KT). Úgy hangzik, mintha valami földrajz lenne. A KT egy részletes személyellenőrzés és információgyűjtési módszer, amely a megfigyelt személyt nagyon sok aspektusból érintheti: életmódja, családja, egzisztenciális helyzete, különböző környezetei (pl. iskola, munkahely stb.). Elmeséltem a magánnyomozónak, hogy hogyan jártunk a legutóbb a Casanova gazdasági igazgató alkalmazottunkkal (aki miatt mellesleg még ketten elhagyták a céget), és mondtam neki, hogy bármiféle, ilyen jellegű dolgot szeretnék elkerülni. Azért, mert, hogy ha egyszer felvettünk valakit, ne kelljen kirúgnunk a viselkedése miatt. Úgy gondoltuk a magánnyomozóval mindketten, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a nyomozás során a káros szenvedélyekre, deviáns magatartásra, valamint az illető kapcsolataira és viszonyaira a körülötte élőkkel és dolgozókkal.

A magánnyomozó megnyugtatott, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ilyesmit kér, habár legtöbben a leendő üzlettársak után érdeklődnek ennyire, de az én helyzetemet is teljesen megérti.

A KT alapelve egyébként az, hogy sem a megvizsgált személy sem a környezete egyáltalán nem juthat a tudatában, hogy épp nyomozás folyik vele kapcsolatosan. Ez mondjuk természetes, hiszen mit is gondolna és cselekedne a megfigyelt személy, ha rá jönne, hogy megfigyeli a leendő (vagy éppen ezért már nem leendő) munkáltatója.

Úgy egyeztünk meg végül is, hogy én a HR cégre bízom a keresést, majd amikor ők kiválasztották önéletrajz, LinkedIn profil és más közösségi média megjelenés alapján három legalkalmasabbnak tűnő személyt, akkor én elküldöm az adatokat a magánnyomozónak és ő azonnal bele fog a munkába. Én körülbelül egy másfél hétre rá behívom interjúra az illetőket és még egy hetet kérek tőlük az eredmény kihirdetésére és ennyi idő alatt kész lesz a nyomozás is.

A terv nagyon jól működött, a dolog valóban így történt. Tehát, amikor találkoztam velük személyesen, mindhármuk után már folyt a nyomozás. Egyébként annyira izgultam a nyomozás eredménye miatt, hogy kissé hajlamos voltam a hidegségre és merevségre az interjúalanyok irányába. Féltem, hogy valakiről, aki szimpatikus, kiderül, hogy a leggonoszabb ember, akivel valaha találkoztam. Jó, ez nyilván túlzás, de visszatekintve mégis örülök, hogy elvégeztettem ezt a nyomozást, mert hármuk közül az egyikről kiderült, hogy nemcsak többszörösen megcsalta a volt feleségét, de még jó párszor hozzá is ütött. Nem tudom, hogy az ilyen agresszió a munkahelyen mennyire képet előtörni, de semmiképp sem akartam őt alkalmazni erre a magas pozícióra, nehogy terrorizálni kezdje a beosztottjait. A másik két illetőnél nem talált a nyomozó semmi olyan kétes dolgot, ami igazán sokat nyomott volna a latba. Az egyikről kiderült, hogy fiatal korában elég nagy party arc volt, míg a másik, hozzá képest egy igazi kocka, de ezt már nem éreztem úgy, hogy igazán fontos lenni, szóval, végül is a szakmai tudás, tapasztalat, valamint a megjelenés alapján választottuk ki a leendő felsővezetői beosztású munkatársunkat. A HR cég képviselője volt az egyetlen rajtam kívül, aki még be volt avatva ebbe a nyomozós sztoriba és nagyon meglepődött, amikor kiderültek az előbb említett titkot a jelentkezőkről, hiszen bármennyire is csinálja jól a munkáját és tud olvasni az önéletrajzok sorai között, meg a testbeszéd apró jeleiben, ilyen dolgokat még ő sem tud előkaparni sehonnan. Azt mondta, hogy ezentúl, ha csak teheti, ajánlani fogja a Haiszky magánnyomozó szolgáltatásait az ügyfeleinek.

Én is nagyon örvendek, hogy ennyire izgultam az új alkalmazottam miatt és nem vettem fél vállról a történetet. Számomra, személyesen, a legmegdöbbentőbb érzés az volt, hogy simán alkalmaztam volna az otthoni agresszivitás miatt kizárt illetőt is. Most már én is biztos vagyok benne, ha valaha is újra abba a helyzetbe kerülök, hogy nem tudok senkit előléptetni az új pozícióba, biztosan magánnyomozót fogok fogadni. Köszönöm a Haiszky Magánnyomozó Irodának a segítséget.