Nosztalgikus, nyári emlékek

Emlékszem gyerekkoromban, általában a nagymamánál töltöttem a nyarakat, legalábbis pár hetet minden nyáron biztos ott voltam. A mama a helyi vegyesipari szövetkezetben dolgozott, már nyugdíjasként. Ez nem volt, azonban szigorú munkaidőhöz kötve neki, így ráért az unokákkal foglalkozni. Volt, hogy bevitt minket is, az unokatesóimmal együtt, a szövetkezethez. Sok nagyszülő bevitte az unokáit, így néha voltunk húszan is. Azért is volt ez nagyon jó, mert így legalább megismerkedhettünk a helyi gyerekekkel. Új játszótársakat kerestünk, akikkel ugyan csak nyaranta találkoztunk, de így is komoly barátságok születtek.

Van, akivel még mindig tartom a kapcsolatot. Sokszor meglátogatom a nagyit most is, szerencsére nagyon jó egészségnek örvend. Kevés fiatal maradt ott a faluban, de az egyik gyerekkori barátomnak sikerült ott munkát találnia. Már nem töltök egész nyarakat a mamánál, de egy-két nyári hétvégén is segítettem neki. Főleg a szezonális munkáknál jön jól neki egy kis segítség. Múltkor épp szilvalekvárt főztünk, jobban mondva sütöttünk a nagyival. Ő ugyanis, még hagyományos módon, sütőben készíti el a legtöbb lekvárt. A tűzhely gázpalackról működik, ez is nagyon jellemző a nagyszülői házakra, hogy a nyári konyhában, gázpalackról üzemel a sütő. Nem nagydolog ez, viszont a palackok cseréjével már meggyűlik az idősebbek baja. Most éppen egy törvény miatt, nem is árusíthatnak mozgóárusok gázpalackot. Tőlük, pedig rengetet idős ember szokott vásárolni. Jelenleg, csak és kizárólag rendelésre szállíthatnak házhoz gázpalackot a cégek. A gázcseretelepre általában biciklivel cipelik el a palackot. Sok helyen látni, hogy gázpalack eladó , mivel sokan megakarnak szabadulni az utolsó cserepalacktól. Az első vásárlásnál, mindig meg kell fizetni, magának a palacknak az árát is.

Nemrég találtam egy oldalt a neten, ahonnan többek között, Pb gázpalackot is lehet rendelni. Egy webáruházról van szó, a gázpalackfutár nevet viselik. Azért is említem meg őket, mert nagyon szimpatikusak. Nagymamámhoz is már többször rendeltem tőlük palackcserét, és mindig nagyon kedvesek és pontosak voltak. A weboldalon visszahívást is lehet kérni, és egy előre megbeszélt időpontban szállítják kis a palackot. Nekünk csak arra kell figyelni, hogy mindig azonos méretű palackot rendeljünk, tehát ugyanakkorát, mint ami nekünk van otthon. A súlya rá van írva, minden gázpalack oldalára, pontosabban ez a töltősúlya, de nekünk erre van szükségünk. Azért nem mindegy, mert Pb palackból is van 11,5 és 23 kilós is.

A gázpalackos oldalon körülnézve láttam, hogy rengeteg féle palack létezik. Nem csak háztartásoknak szállítanak ugyanis, hanem vállalkozásoknak is. Nagymamám mesélt, hogy a vegyesipari szövetkezetben, adminisztrátorként dolgozva, több olyan cég ügyeit is intézni, amik különböző palackokat használnak fel a munkájuk során. Nekik is ajánlotta ezt a gázpalackfutár céget, mint egy jó marketinges.

Az építőiparban dolgozó, épületek bontásával foglalkozó cég, például Pb és oxigén palackot is használ. A vasszerkezetek szétvágásánál használják, a két palack összekötésével alakítják ki a megfelelő arányú gázkeveréket. A szén-dioxid palackot pedig, az élelmiszeriparban is használják, és a hegesztési munkákat végző vállalkozók is hasznát veszik.

A nagymamához és a lekvár főzéshez visszatérve, nagyon nosztalgikus hangulatom lett, amikor segítettem neki, és nem csak a lekvár finom illatától, hanem attól, hogy gyerekkoromban is ugyanúgy gázpalackkal működött a tűzhely, mint most. Ez a kép, nagyon megmaradt bennem, már nem is tudnám a fémes-szürke palack nélkül elképzelni a kiskonyhát.

Azóta sok minden változott, de a gázpalack nem. Csak annyiban, hogy most már az internetről rendeljük. Már csak az internetre kéne csatlakoztatni a nagyit és akkor magának is megtudná oldani a rendelést, tényleg olyan egyszerű. Egy letisztult weboldalról tudunk rendelni, de akár az ott található telefonszámot is lehet egyből tárcsázni, és úgy leadni a rendelést. A mama, viszont azt mondta, hogy jövőre ő is beszáll az internetbe, mint Vágási Feri a Szomszédokban. Ez ma is nagyon nagy üzlet, úgy néz ki. Főleg, hogy gázpalackot is lehet rendelni rajta. Ráadásul nem csak Pb gázpalackot, hanem a héliumtól elkezdve, a nitrogénen, oxigénen, szén-dioxidon, argonon, acetilénen keresztül, egészen a corgon palackig mindenfélét.

Kicsit utána is néztem, hogy ezeket mire használják. A hélium palacknak például nem csak a közismert felhasználása létezik, amikor léggömbök felfújására használják, hanem például kórházakban is szükség van rá. Az oxigén palackot, többek között, az acélgyártásban használják.

A Pb palackot sem csak lekvár főzésre lehet használni. Sok háztartásban is használják, a mindennapi főzés során is. Nem jár sok plusz gonddal, mint a vezetékes gáz, csak használat előtt külön meg kell nyitni a palackot is, ami viszont csak egy másodperces mozdulat. A macera akkor szokott lenni, ha kifogyott a palack és menni kell cserélni. Ma már, azonban ez sem jelent gondot, az említett szolgáltatásnak köszönhetően. Csak egy pár kattintás vagy telefonhívás és már meg is rendeltük a palackot. Nem árt azért odafigyelni arra, hogy rendszeresen ellenőrizzük otthon a palackunkat, és ha érezzük, hogy már fogyóban van, rendeljük meg előre, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen. Nagyon kellemetlen ugyanis, ha főzés közben fogy ki a gáz a palackból, és emiatt nem tudjuk befejezni az ebédet például.

A háztartásokon kívül, például a kisebb pálinkafőző üzemekben is használnak még gázpalackokat. Ott nagyobb mennyiségben is szükség van rá, főleg a szezonban. Nyár végére, ősz elejére sokan összegyűjtik a kertből a gyümölcsöket, egy nagyobb hordóban cefrézik, és amikor elértek egy bizonyos tömeget, akkor elviszik egy pálinkafőzőhöz, hogy készítsen belőle finom párlatokat. Véleményem szerint, ez egy nagyon hasznos felhasználása a gázpalackoknak. A nagymamám is mesélte, hogy a vegyesipari szövetkezetben is sok ember kínálja, az ilyem módon készített házi pálinkáját. Akkor jók ezek igazán, amikor tényleg, csak és kizárólag gyümölcsből készülnek. Megfelelő szakemberre is szükség is van persze hozzá, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik. Cukrot hozzáadni a gyümölcshöz nem érdemes, mert az csak a mennyiséget növeli egy kicsit, a minőséget viszont nagyon lerontja.